״כשליש מהעסקים העצמאיים בישראל מחוייבים בהוצאת רישיון עסק על פי חוק״
קיום הדינים הנוגעים לכבאות.
לא כל עסק נדרש להוציא רישיון. צו רישוי עסקים מפרט את רשימת כל העסקים החייבים להוציא רישיון עסק לפי חלוקה ל 10 קטגוריות עיקריות.
סוגי העסקים נקראים "פריטי רישוי".
בריאות, רוקחות, קוסמטיקה.
דלק
ואנרגיה.
חקלאות
ובעלי חיים
מזון
מים
ופסולת
מסחר
ושונות
עינוג ציבורי,
נופש וספורט
רכב
ותעבורה
שירותי שמירה ואבטחה, נשק ותחמושת
תעשייה, מלאכה, כימיה ומחצבים
בצו רישוי עסקים ניתן למצא את מספר העסק (מספר פריט הרישוי), שם ותיאור העיסוק, אישורים של אילו גורמים ארציים נדרש כדי לקבל רישיון ("נותני אישור"), האם ניתן להוציא רישיון בהליך מזורז, לכמה שנים יינתן רישיון העסק, חוקים נוספים שיש לקבל רישוי לפיהם כתנאי לקבל רישיון עסק ("חיקוק אחר"). להרחבה: איך קוראים את צו רישוי עסקים?
בחוק רישוי עסקים קיימים 4 מסלולי רישוי שונים והתקופה שתחלוף עד לקבלת הרישיון תלויה במסלול הרישוי של סוג העסק.
בעל העסק מגיש את כל המסמכים הנדרשים ומצהיר כי הוא מקיים את כל הדרישות לפי חוק ומקבל רישיון בתוך 21 יום.
בעל העסק מגיש את כל המסמכים הנדרשים ומצהיר כי הוא מקיים את כל הדרישות לפי חוק ומקבל היתר מזורז בתוך 21 יום. את הרישיון הוא יקבל לאחר תקופת בדיקה של "נותני האישור".
בעל העסק יגיש את כל המסמכים הנדרשים ולאחר תקופת בדיקה של "נותני האישור", הוא יקבל היתר מזורז ולאחריו רישיון עסק.
בעל העסק יגיש את כל המסמכים ויקבל רישיון לאחר שכל "נותני האישור" יאשרו הוצאת רישיון. נותני האישור מוגבלים בלוחות זמנים על פי חוק.
בהנחה שהעסק מקיים את כל הדרישות של נותני האישור והרשות המקומית, הרישיון יתקבל במועדים לפי מסלול הרישוי של סוג העסק.
בקשה לרישיון עסק צריכה לעבור סדרה של אישורים מגורמים מאשרים שונים. חלק מגורמי האישור תלוייים בסוג העסק – יש עסקים שיצטרכו אישורים ממשרד הבריאות, החקלאות, ממשטרת ישראל ומרשות הכבאות לצורך פתיחתם ואחרים לא. בנוסף, הבקשה עוברת לאישורם של גורמים ברשות המקומית וספציפית לאישור המהנדס ( של העירייה, המוצעה המקומית או האזורית).
כתוצאה מריבוי הגורמים המאשרים, בעל העסק עלול לקבל סירוב לבקשת רישיון העסק או אישור בתנאים לא הגיונים לביצוע מבחינה טכנית או מבחינת עלות היישום שלהם. ברוב המקרים הקשיים יגיעו ממחלקת ההנדסה אשר מהווה חסם של כ- 30% מהבקשות לרישיון עסק.
במצב זה מביא עסקים רבים שרק ניסו לקדם את הוצאת רישיון העסק, לסטטוס של עסק לא חוקי. כאן תוכלו לקרוא איך מתמודדים עם המצב.
בשנים האחרונות ניסו לשנות את המצב וליצור הקלות תכנון ובניה שונות לרבות תיקון 110 לחוק התכנון והבניה. הבג"ץ שהוגש על ידי משרד עו"ד טלבי-גולדרט בשם להב, שמש כזרז לדיון בנושא במועצה הארצית לתכנון ובנייה לאחר יותר מ- 5 שנים מחקיקת תיקון 110 לחוק התכנון והבנייה, שהמליצה לאשר את התקנות לשינוי שימוש ללא הוצאת היתר לשימוש חורג, ולקיצור ההליך מ-180 ל-30 יום בלבד, כאשר הבקשה אינה מתייחסת למפעל תעשייתי, ואינה טעונת היתר בנייה או דורשת תוספת שטחים או שינוי פתחים. כמו כן, המועצה המליצה על צעדים להפחתת הנטל הרגולטורי, וקבעה כי עסקים טעוני רישוי לא יידרשו לאישור נוסף מטעם הגורמים המאשרים על מנת לקבל את אישור שינוי השימוש.
קבלו מידע מעניין, הטבות, עדכונים ייחודיים לעסקים.
הכל ברשימת התפוצה של להב. הירשמו כעת
כל הזכויות שמורות להב 2023